Digitale toegankelijkheid: Het web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Hierbij staat de bruikbaarheid van de aangeboden diensten en informatie centraal.
Het digitaal toegankelijk maken wordt mogelijk, door in het design en bij de bouw rekening te houden met zaken als kleurcontrast, een logische structuur en alternatieve teksten voor buttons en afbeeldingen. Hierdoor kan een website onder meer bediend worden met een keyboard of voorgelezen worden door een screenreader.

Digitale toegankelijkheid aanbieden
De eisen voor een toegankelijke website zijn duidelijk. Hiervoor zijn door de W3C, de organisatie die de webstandaarden bepaalt, de Web Content AccessibilityGuidelines (WCAG) opgesteld (zie: https://www.w3.org/Translations/WCAG21-nl/). Deze richtlijnen zijn gebaseerd op vier principes:
Principe 1: Waarneembaar
Binnen dit principe is het van belang dat bezoekers je website en elementen op je website kunnen ervaren en gebruiken met de zintuigen die voor hen beschikbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld een transcript voor audio- en videocontent? En is er op je website voldoende contrast binnen elementen zichtbaar?
Principe 2: Bedienbaar
Kunnen bezoekers alle content op je website vinden en gebruiken, ongeacht de manier waarop ze er gebruik van maken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toegankelijk maken van alle functionaliteiten met enkel een toetsenbord ter besturing.
Principe 3: Begrijpelijk
Je website voldoet aan dit principe wanneer bezoekers en software je content kunnen begrijpen en snappen hoe de site werkt. Verbeter bijvoorbeeld de leesbaarheid door de taal van een webpagina in de HTML vast te stellen. Of help je gebruikers door tekstueel hulp te bieden bij acties die zij op de website ondernemen.
Principe 4: Robuust
Het principe Robuust is het meest ‘technische’ principe. Zorg dat de HTML-code van je website correct is, zodat browsers en hulpprogramma's deze kunnen lezen en correct kunnen tonen of voorlezen.
Webtoegankelijkheid testen
Basic Orange maakt volledige scans van websites op basis van de WCAG richtlijnen. Hierbij gebruiken we de toegankelijkheidstool Axe, waarmee deels automatisch en deels handmatig een site beoordeeld kan worden. Deze tool wordt gezien als autoriteit op gebied van toegankelijkheidsscans. Dit resulteert in een overzichtelijk rapport met daarin de huidige staat van toegankelijkheid en kansen die tot nu toe onbenut zijn op dit gebied. Deze punten lossen we vervolgens op, waardoor ook jouw site zich alvast goed voorbereid op de wetgeving voor toegankelijkheid in 2025.
Een goed voorbeeld is de website van Geheugen van Nederland. Deze website is volledig door ons geoptimaliseerd en daarmee digitaal toegankelijk. Bekijk het eindresultaat hier: geheugenvannederland.nl.