1. Een goede manier om op te vallen
Met deze verschillende soorten rich results - featured snippets (bijvoorbeeld lijstjes of vragen en antwoorden), rich cards (bijvoorbeeld de 'kaartjes' van de recepten) en rich snippets (bijvoorbeeld het aantal sterren in reviews),- kun je je onderscheiden van je concurrenten in de zoekresultaten. Deze resultaten nemen meer ruimte en aandacht in. Zo kunnen ze zorgen voor meer organische kliks. Een ander groot voordeel is dat veel rich results helemaal bovenaan de zoekpagina worden weergegeven, zelfs boven de advertenties. Op deze manier kun je dus "gratis" (want je moet er natuurlijk wel tijd in willen investeren) bovenaan de resultaten belanden.
2. Voice search
Voice search wordt steeds populairder. Als we roepen "Hey Google/Alexa/Siri/Cortana, hoe heet die acteur uit Forrest Gump ook alweer?", verwachten we daarop ook meteen het antwoord te krijgen. Zonder eerst nog op een linkje te moeten klikken. Dit soort wie/wat/waar/wanneer/hoe-vragen waarmee we onze immer luisterende spraakassistenten lastigvallen kunnen vaak goed beantwoord worden met gestructureerde data.
3. Google zoekt context
We zeiden het al eerder: zoekmachines worden steeds slimmer. Eind 2019 bracht Google een mega-update aan het algoritme uit. Met BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) is de zoekmachine nog beter geworden in het oppikken van subtiele taalsignalen en het begrijpen van context. Google kijkt nu niet meer één voor één naar (key)woorden, maar probeert woorden te relateren aan de voorgaande en volgende woorden om zo beter te begrijpen met welke zoekintentie mensen zoeken. Duidelijke structuren op een website worden dus nog belangrijker, omdat deze Google zo beter kan plaatsen in welke context jouw website een relevant zoekresultaat vormt.
Aan de slag?
Wij denken uiteraard graag met je mee en kunnen helpen met het implementeren van de code. Het is mogelijk om bepaalde stukken data handmatig per pagina toe te voegen, maar ook om de templates in het CMS zo aan te passen dat dit voortaan automatisch gebeurt. Liever zelf op onderzoek uitgaan? Neem dan eens een kijkje in de gallerij van Google om te bepalen welke data voor jouw website van belang kan zijn. Of kijk onze webinar terug voor meer informatie!
